پاسداران حافظان ملت و انقلاب در برابر تهاجم دشمنان
چكيدهجوانان متعهد انقلابي كه با ياري خدا و رهبري امام خميني رحمهاللهتوانستند پس از سالها مبارزه، رژيم پهلوي را سرنگون كنند، بايد براي حفظ وتداوم اين نهضت، از انقلاب و دستاوردهاي آن محافظت ميكردند.
بنابراين، ازهمان ابتداي پيروزي انقلاب، هستههاي امنيتي حافظ انقلاب به وجود آمد. يكياز آنها نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بود كه با هدايت امامخميني رحمهالله در اردیبهشت سال ۱۳۵۸ تشكيل شد.
شوراي انقلاب با تأسيسشوراي فرماندهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، گامي اساسي در راه سازماندهياين نهاد برداشت.
آغاز ظهوراز مهمترين نيازهاي انقلاب اسلامي پس از پيروزي، پيشگيري از فعاليتناجوانمردانه ضد انقلاب در داخل و خنثيسازي توطئههاي خارجي بود. در آنزمان، دستگاه دفاعي و امنيتي بازمانده از دوره پهلوي، به پاكسازي وبازسازي نياز داشت.
بر اساس همين نياز، كميتههاي انقلاب اسلامي با حضور وشركت فعال مردم در مساجد به صورت خودجوش تشكيل شد. دولت موقت ابتدا تلاشداشت اين نيروها را زير سلطه خويش درآورد، ولي اين تلاش با مخالفت افرادمتعهد اين تشكيلات روبهرو شد. در نهايت، اين نهاد تازهتأسيس، زير نظرحضرت امام قرار گرفت.
ايشان هم در دوم ارديبهشت سال ۱۳۵۸، به صورت رسمي،فرمان تشكيل اين نيرو را زير نظر شوراي انقلاب صادر كرد. درباره انتخابنامي كه نشان دهنده روح حاكم بر اين نهاد باشد، بحثهاي فراواني پديد آمد ودر نهايت، اين نهاد عنوان «سپاه پاسداران انقلاب اسلامي» به خود گرفت.
هدف از تشكيل سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، نگهباني از انقلاب و دستاوردهايآن و كوشش در راه تحقق آرمانهاي الهي و گسترش حاكميت قانون خداست. تقويتتوان دفاعي جمهوري اسلامي از راه همكاري با ديگر نيروهاي مسلح و آموزشنظامي، از ديگر اهداف تشكيل اين نهاد شمرده ميشود.
مأموريت سپاهدر اساسنامه سپاه پاسداران كه به تصويب شوراي انقلاب رسيده، مبارزه قانونيبا عوامل و جريانهايي كه درصدد خرابكاري و براندازي نظام جمهوري اسلاميهستند يا با توسل به زور، ميخواهند حاكميت قوانين جمهوري اسلامي را از بينببرند، از مأموريتهاي اين نهاد شمرده شده است.
سپاه همزمان با توطئههاي گروهكهاي ضد انقلاب و اعلام جنگ مسلحانه بر ضدنظام مقدس جمهوري اسلامي، به مقابله با اين توطئهها پرداخت و با كشف وانهدام خانههاي تيمي، توطئه شوم دشمن را نقش بر آب كرد.
در آغاز پيروزيانقلاب، ابرقدرتها به دنبال از دست دادن منافع بيشماري كه از چپاول ذخايركشور ايران به دست ميآوردند، به فكر شكست انقلاب از راه رويارويي نظاميافتادند. يكي از شگردهاي آنان، استفاده از گروههاي مزدور داخلي بود.
آنانبا حوادثي همچون ماجراي گنبد، غائله خوزستان و اغتشاش كردستان، ميخواستندنظام مقدس جمهوري اسلامي را از درون متلاشي كنند.
سپاه پاسداران بر اساسرسالتي كه بر دوش داشت، يكي از نخستين نهادهايي بود كه به سركوب گروههايوابسته پرداخت.سپاه پاسداران هنگامي تولد يافت كه انقلاب اسلامي با انواع توطئهها وشرارتهاي داخلي گروهكها روبهرو بود.
مقابله با اين آفتها، براي نهاديكه هنوز آمادگي دفاعي لازم را به دست نياورده بود، بدون ياري الهي، حمايت ورهبري حضرت امام خميني رحمهالله ، روحيه انقلابي و شهادتطلبي پاسداران وبرخورداري از حمايت ملت ممكن نبود،با گذشت زمان، توان مقابله سپاه با حوادث افزايش يافت و در برخورد باترورها، آشوبها و درگيريها فعالانه شركت كرد.
سپاه پاسداران با توجه بهضرورت، در عرصههاي انتظامي و امنيتي نيز فعال گرديد و در كشف و انهدامخانههاي تيمي منافقان، نقش مهمي ايفا كرد.پس از پذيرش قطعنامه ۵۹۸، سپاه پاسداران افزون بر وظيفه اصلي خود كه حفظكيان اسلامي كشور بود، بر اساس فرمان مقام معظم رهبري، وارد ميدان سازندگيكشور شد.
هدف سپاه از ورود به اين عرصه، استفاده بهينه از منابع و امكاناتاقتصادي و عمرانيِ موجود در سپاه، مشاركت در اجراي برنامههاي توسعهاقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور، كسب تجربه و دانش فني به منظور افزايشتوان دفاعي سپاه، تداوم ارتباط سپاه و مردم و ايجاد بستر مناسب براي مشاركتنيروهاي متخصص بسيجي در توسعه كشور بود.
همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي و از همان روزهاي نخست، موضوع سازندگيكشور از سوي بنيانگذار انقلاب اسلامي به عنوان يكي از اصليترين برنامههامطرح شد. به دنبال تأكيد حضرت امام خميني رحمهالله ، موضوع سازندگي درجنبههاي گوناگون سرلوحه امور قرار گرفت.
ديري نپاييد كه كينهورزي دشمنانانقلاب و اسلام، اين تحول را نشانه رفت و آثار كارشكني، ابتدا بادرگيريهاي داخلي و سپس با تحميل جنگ و صدها توطئه خرد و كلان ديگر، بر ضدنظام نوپاي انقلاب اسلامي شدت گرفت، پس از فراغت از جنگ، قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء صلياللهعليهوآلهسپاه پاسداران انقلاب اسلامي، در راه مأموريت دفاع از دستاوردهاي انقلاباسلامي و توسعه همهجانبه كشور، وارد عرصه سازندگي شد.
اين مركز با اجرايطرحهاي بزرگ ملي و محلي در زمينههاي گوناگون، مانند سد سازي، جادهسازي،زهكشي و احداث كانال، ساخت تصفيهخانه، احداث خطوط انتقال آب و گاز و نفت،ساخت سازههاي شناور، بندر، اسكله و موج شكن، ساخت پالايشگاه، احداث تونل،سازههاي زيرزميني، مخازن نفت و آب، حمل و نقل، معدن، كشاورزي، خدماتمشاورهاي و... ، كمك به دولت جمهوري اسلامي و خدمت به مردم را هدف خودقرار داد.
اگرچه سپاه براي مقابله با انواع تهديدهاي موجود، هويتي نظامي يافت، ولينظاميگري، در واقع يكي از جنبههاي وجودي اين نهاد مقدس را تشكيل ميداد.پاسداري از دستاوردهاي انقلاب اسلامي در همه شئون كشور، اصليترين مأموريتيبود كه از روزهاي نخست از سوي حضرت امام خميني رحمهالله و ديگر مسئولانكشور بر عهده سپاه گذاشته شد
. در دهه اخير كه دشمنان بيداري اسلامي، دايره تهديدهاي خود را در حوزهفرهنگ، متمركز و سطح عمليات رواني خويش را گسترده كرده است، انديشهاي مقدسدر سطح فرماندهان عالي سپاه شكل گرفت كه به فعاليتهاي فرهنگي معتقد است.
اين ديدگاه كه از حساسيت اوضاع فرهنگ جهاني و تهديدهاي بر ضد جهان اسلامسرچشمه ميگيرد، ميكوشد فعاليتهاي فرهنگي سپاه را به عنوان يكي ازمأموريتهاي اصلي اين نهاد در كنار مأموريتهاي ديگر ببيند.افتخارآفرينيهاي سپاهسپاه پاسداران انقلاب اسلامي در مدتزماني كوتاه، شگفتي جهانيان رابرانگيخت.
نهادي كه هيچگونه پيشينه نظاميگري نداشت و از آموزشهاي كلاسيكدانشكدههاي نظامي بيبهره بود، چنان افتخارهايي آفريد كه عظمت آنها را درژرفاي سخن معمار انقلاب اسلامي، حضرت امام خميني رحمهالله ميتوان يافت،آنجا كه اداره كشور وابسته به وجود سپاه گرديد: «پاسدارها اگر نباشند،كي ميتواند اين مملكت را اداره كند؟» و آنجا كه پاسدار بودن آرزوي امامشد: «اي كاش من هم يك پاسدار بودم» و چه افتخاري بالاتر از اين.امام خميني رحمهالله در بخشي از سخنان خود در حمايت از سپاه پاسدارانانقلاب اسلامي فرمود: (من از سپاه راضي هستم و به هيچوجه نظرم از شمابرنميگردد.
اگر سپاه نبود، كشور هم نبود. من سپاه پاسداران را بسيار عزيز وگرامي ميدارم. چشم من به شماست. شما هيچ سابقهاي جز سابقه اسلاميندارید.) ايشان همچنين درباره نقش سپاه در پشتيباني از جمهوري اسلامي فرمود: (سپاهپاسداران كه رُكني بزرگ در پيروزي انقلاب اسلامي است، با اقتدا به مولايخود سيد مظلومان ـ عليه الصلوة والسلام ـ نجاتبخش ملت ايران و اسلام عزيزاز شبهاي تاريك و ظلماني ستمشاهي بود و در پاسداري از انقلاب و هدفهايآن، عاملي مؤثر و رُكني ركين بوده و هست.)
رهبر معظم انقلاب اسلامي، حضرت امام خامنهاي عزیز دربارهجايگاه سپاه درنظام جمهوري اسلامي ايران ميفرمايد: (سپاه در تاريخ شناخته شده خود ما، يكپديده كمنظير و شايد بينظير است؛ يعني سپاه، موجودي است كه ولادت و رشد ونماي آن در صحنه انقلاب، آن هم در عرصه دشوارترين آزمونهاي انقلاب بود.)
ايشان در جاي ديگر ميفرمايد: (سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، در سايه روحيهانقلابي و معنويتي كه از سرچشمه جوشان دل منوّر و روح مصفاي آن امامعارفان و قُدوه صالحان، پيوسته ميجوشيد و بيش از همه، جوانان رزمنده وخالص سپاه و بسيج را سيراب ميكرد، توانست نقش تعيين كنندهاي در دفع حملهايادي استكبار به جمهوري اسلامي، ايفا... و حفظ و استمرار نظام را تضمينكند.)/۲۰۰۱
(علی عامری- دفتر خبری بسیج سپاه شاهرود)
دیدگاه ها